Nova edició del Premi Enric Martínez i Julià: votacions obertes
El Premi Enric Martínez i Julià, impulsat pel Centre Sant Pere 1892, és un dels pocs premis a Catalunya creat des de la societat civil per premiar una personalitat o/i institució-entitat de la mateixa societat civil que hagi destacat al llarg dels anys en la defensa activa dels valors humans i personals més universals.
Precisament Enric Martínez i Julià, soci històric del Centre Sant Pere, va representar juntament amb tota una sèrie de persones de la seva generació tots aquests valors envers la millora de la societat, suport a la joventut i ajuda als altres de manera discreta i honesta.
El premi arriba a la seva tercera edició, després de reconèixer la tasca d'Oscar Camps com a fundador d'Open Arms (2019) i de Sor Lucía Caram (2022) amb el programa Invulnerables.
Vota el guanyador del 2023:
Aquest any el Premi EMJ modifica el procés participatiu per escollir el guanyador, obert a tots els socis i sòcies del Centre Sant Pere 1892. Des de l'organització proposem dues candidatures, però els socis també en poden proposar una tercera. Les dues candidatures proposades són les següents:
1. Equip d'investigació de tractaments amb teràpies CAR-T, de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron
La teràpia CAR-T és un tractament innovador que s'ha estat desenvolupant per tractar alguns tipus de tumors o malalties hematològiques, com ara limfomes o leucèmies. Es basa a extreure cèl·lules del sistema immunitari dels pacients, en aquest cas les cèl·lules T, que es modifiquen genèticament i posteriorment es tornen a infondre el pacient. En el cas dels tumors, aquest canvi permet que les cèl·lules modificades ataquin les cèl·lules tumorals: "Al lupus, una malaltia que afecta especialment les dones, les cèl·lules CAR-T eliminen els limfòcits B dels pacients que són els responsables de produir els anticossos que causen el lupus".
L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és el centre que registra més activitat d'immunoteràpia amb CAR-T a Espanya, amb prop de 300 pacients tractats des del 2019. Es tracta de l'únic centre a Catalunya autoritzat per al tractament amb nens i adults. També s'investiga per ampliar aquest tractament a pacients amb altres malalties oncològiques i, ara també, per a patologies no oncològiques.
2. Valentí Fuster (cardiòleg)
El cardiòleg Valentí Fuster (Barcelona, 1943) és director general del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC) a Madrid i director de l'Institut Cardiovascular i Physician-in-Chief de l'Hospital Mont Sinaí de Nova York (Estats Units). Les seves investigacions sobre l'origen dels accidents cardiovasculars, que han contribuït a millorar la prevenció i el tractament dels infarts, li van valer el 1996 el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació i el 2014 el títol de marquès pel seu "destacat i constant treball a investigació cardiovascular i la seva meritòria labor docent".
Ha estat president de l'Associació Americana del Cor, de la Federació Mundial del Cor i del Programa de Formació del Col·legi Americà de Cardiologia. És membre de l'Institut de Medicina de l'Acadèmia Nacional de Ciències Americana i del Consell Assessor de l'Institut Americà National Heart, Lung and Blood Institute i president del Programa de Formació del Col·legi Americà de Cardiologia.
Com a reconeixement a la seva trajectòria, el Dr. Fuster ha rebut els màxims guardons de recerca i ha estat nomenat doctor honoris causa per més de trenta-cinc universitats de prestigi. És autor de més de 900 articles científics a revistes mèdiques d'àmbit internacional.
Data màxima per votar: 30 d'abril del 2023.
Un cop rebudes les propostes i votacions, la Junta Directiva del Centre Sant Pere, juntament amb representants de la família Martínez-Castignani, escolliran el guardonat. A principis del mes de maig del 2023 es farà públic el nom de la persona o/i institució/entitat premiada.
L'acte públic de lliurament del Premi EMJ serè el dijous 29 de juny del 2023 a l'Auditori Cullell i Fabra del Centre Sant Pere.
Comments