top of page
Banner-per-video_CREDITS.png

Com éreu fa 40 anys?

Potser ni tan sols havíeu nascut! Potser éreu uns infants. O potser ja éreu adults, però llavors segur que no teníeu les arrugues i les plepes que teniu ara. Això és més o menys el que ens passa amb els decorats de Pastorets. Unes teles úniques i molt estimades a la casa, però que es van pintar fa més de 40 anys i que necessiten una renovació.

 

L’actual escenografia dels Pastorets la va dissenyar i pintar l’artista i soci del Centre Jordi Siles (‘Chordi’) a principis dels anys 80. El seu ús any rere any, i una conservació que no sempre ha pogut ser òptima, han fet que els decorats s’hagin anat deteriorant fins a un punt insostenible. A més, són uns telons i unes cametes amb les mides del teatre antic, d’abans de la reforma. L’actual escenari és més petit i, per tant, els decorats no hi encaixen bé. 

 

Per tot això, la junta directiva del Centre Sant Pere 1892 ha decidit que és el moment de renovar l’escenografia dels Pastorets. Els Pastorets formen part de l’essència de l’entitat i cal preservar-los, perquè són una de les representacions més importants de la cultura popular catalana. I sense decorats, no hi ha Pastorets. Algú pot pensar que en ple segle XXI ja no es porten els decorats clàssics amb teles pintades, però els Pastorets són una tradició amb una iconografia típica que creiem que s’ha de conservar. Cal posar en valor l’escenografia amb teles i els artistes que les fan, que cada cop són menys. 

Farem uns decorats nous més fàcils i més àgils de fer servir i d’emmagatzemar, gràcies a les tecnologies actuals. Serà una escenografia moderna adaptada als nous temps, però mantindrà l’estil dels dissenys originals del Chordi, especialment el de l’infern. Perquè allò que ens fa únics és allò que ens fa grans.

 

Ara bé, com diria el Lluquet: “I tot això, quant val?” Com us podeu imaginar, tot això val molts diners. I per això us necessitem. Es tracta d’una despesa d’uns 15.000 euros que el Centre no pot assumir dins del pressupost ordinari. Cal que tots els que ens estimem el Centre, tothom qui s’estimi els Pastorets i el teatre amateur en general, faci un petit esforç perquè no caigui el teló i que l’espectacle pugui continuar.

 

Iniciem aquesta campanya de micromecenatge perquè cadascú pugui aportar el seu granet de sorra. Necessitem “molta merda” per assegurar el futur dels Pastorets del Centre.

 

Repintem, renovem, renaixem!

Els Pastorets et necessiten.

DONACIONS I RECOMPENSES

Hem obert un número de compte específic per a aquesta campanya, per tal d’assegurar la total transparència i traçabilitat dels diners recaptats per a la renovació dels decorats dels Pastorets. Podeu fer-hi una aportació a través d'aquesta pàgina especial de donacions que hem obert. També podeu fer una transferència bancària al compte:

​​

Número de compte: ES07 2100 0681 0502 0061 3566​

Indiqueu al concepte: PASTORETS NOM I COGNOM.

​​

Si feu una donació, rebreu les següents recompenses, en funció de la quantitat:

- ​Per a qualsevol import: el vostre nom apareixerà al programa de mà dels Pastorets de l'any que ve, com a agraïment per la vostra col·laboració.

​​​

- 50 euros: a banda del vostre nom al programa, tindreu dues entrades per venir a veure l'estrena dels nous decorats als Pastorets del 2025, en localitats preferents. A més, si voleu, us podreu quedar de record un fragment dels actuals decorats originals.

​​

- 100 euros: a banda del vostre nom al programa, tindreu quatre entrades per venir a veure l'estrena dels nous decorats als Pastorets del 2025, en localitats preferents. O bé dues entrades per a Pastorets i dues per a qualsevol altra obra de la temporada al Centre Sant Pere, durant tot el 2025. A més, si voleu, us podreu quedar de record un fragment dels actuals decorats originals.

 

- 150 euros o més: a banda del vostre nom al programa, tindreu dues entrades per venir a veure l'estrena dels nous decorats als Pastorets del 2025, en localitats preferents, i dues entrades per a dues obres més de la temporada al Centre Sant Pere, durant tot el 2025 (en total sis entrades per a tres obres al llarg de l'any). I si voleu, us podreu quedar de record un fragment dels actuals decorats originals.​

NO ESTEU CONVENÇUTS? RESOLEM ELS VOSTRES DUBTES

Per què cal fer uns decorats nous? No es poden projectar imatges a la pantalla?

Com hem explicat, creiem que els decorats tradicionals formen part de la iconografia dels Pastorets, igual que el vestuari del Lluquet i el Rovelló o l’olla de les sopes. A més, posar la pantalla a l’escenari limita encara més l’espai, i impedeix utilitzar el fons de l’escenari. Això, en una obra amb tantes persones en escena, és inviable.

No es poden restaurar els decorats actuals?

Ens encantaria mantenir les teles originals del Chordi, però l’estat en què es troben fa que restaurar-les sigui igualment un procés molt complicat i costós, perquè la pintura està molt malmesa. A més, com hem dit, les teles actuals no s’ajusten a les mides de l’escenari que ens va quedar després de la reforma, i retallar-les suposaria un risc molt gran per a la seva integritat.

Com seran els nous decorats i qui els farà?

Després d’explorar diverses opcions, hem trobat una companyia especialitzada, RB Creacions, que ens ha fet un pressupost ajustat i ens ha transmès tota la professionalitat, experiència en el sector i coneixement del funcionament dels grups de teatre amateur. Treballen habitualment fent escenografies d’òpera per a la Faràndula de Sabadell i també han renovat els Pastorets d’aquest grup.

L’escenògrafa i el tècnic responsables ja han visitat el teatre del Centre per prendre mides de l’escenari, veure els decorats actuals i pensar quines són les millors solucions tècniques en el nostre cas. Els nous decorats permetran fer canvis d’escenografia amb més agilitat i eficiència. Les teles no estaran pintades a mà, ja que això faria enfilar el pressupost fins als 30.000 euros, el doble que amb tècniques d’impressió digital. Renovarem els quadres de l’infern, el bosc i l’establia, amb imatges i dibuixos que mantindran l’estil dels actuals decorats. 

FOTO-ESCENOGRAFIA _BAIXA.png

Com es desglossa el pressupost?

Al cost dels decorats pròpiament, cal afegir la instal·lació i les modificacions tècniques necessàries al teatre per poder-los penjar i optimitzar els canvis d’escenografia.

  • Telons impresos: 10.000 euros (pintats a mà serien 25.000 euros)

  • Muntatge al teatre GESPA: 2.500 euros

  • Millores de la instal·lació i sistema de maniobra: 2.500 euros

No es podria fer la renovació per parts, per evitar fer tota la despesa de cop?

Segons l’empresa especialitzada, cal que la impressió dels decorats es faci tota alhora, per evitar que variïn les teles i els colors i, per tant, que el resultat final no sigui tot de la mateixa qualitat. A més, això també permet abaratir costos i assegurar la coherència en tot el procés creatiu i tècnic.

No es poden demanar subvencions a les administracions?

Sí, i de fet ja ho hem fet. Aquest 2024 ja ens han concedit una subvenció per aquest àmbit i hem pogut avançar la compra del material tècnic que caldrà per a la nova instal·lació. A més, els últims mesos ens hem reunit amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per explicar-los la situació i preparar la petició de subvencions per al 2025. Cal tenir en compte, però, que les administracions no concedeixen mai el total dels diners que costa un projecte, sinó només una part. Per això, hem de buscar altres fonts de finançament que ens permetin cobrir el pressupost total. 

Fareu altres accions per recaptar diners?

Sí, la campanya continuarà oberta després de Nadal, i la intenció és organitzar altres activitats i accions durant el 2025 per recaptar fons. Si teniu qualsevol proposta en aquest sentit, us animen a fer-nos-la arribar. En persona als membres de la junta o per correu electrònic a info@centresantpere.com.

Per què no heu fet una campanya en una plataforma de micromecenatge?

Ho hem estudiat, però aquestes plataformes especialitzades es queden sempre un percentatge dels diners recollits i posen altres condicionants a l’hora de tirar endavant la campanya.

bottom of page